вторник, 1 септември 2015 г.

Вижте как се възпроизвежда музиката от грамофонна плоча.

Вижте как се възпроизвежда музиката от грамофонна плоча

За заснемането на процеса на възпроизвеждане ви трябва парче от винилова грамофонна плоча, малко предварителна подготовка, електронен микроскоп и подходяща камера. Но ако искате просто да гледате, можете да го направите с един клик.

Много хора от поколението, което смята дори компакт дисковете за отживелица, сигурно не са виждали през живота си грамофонна плоча. Затова може би ще им е интересно да разберат принципа на възпроизвеждане на звук от този древен носител. A защо не и да видят точно как става?
Но нека първо да припомним принципа на действие: На виниловите плочи са нанесени микроскопични звукови пътечки, по които се движи грамофонната игла, свързана с пиезо-кристал. Неравностите на пътечките карат иглата да вибрира, а кристалът преобразува механичната вибрация в електрически сигнал, който след това се усилва от грамофона и се препраща към колонките, които възпроизвеждат записаната на плочата музика.

как се възпроизвежда музиката от грамофонна плоча
Изглежда просто, но едно е да знаеш как стават нещата на теория, а съвсем друго – да видиш процеса на възпроизвеждане със собствените си очи. За да ни улесни в последното един добър човек е създал видео, с което ни дава тази рядка възможност. Самото възпроизвеждане можете да прегледате с клик върху GIF файла (втората илюстрация), а в близо 10-минутния клип по-долу е обяснен и целият експеримент.