вторник, 1 септември 2015 г.

Ще броим калориите със снимки на храната, обещава Google

Изчисляването на калориите в дадено блюдо е конкретното приложение на нов експериментален проект за разпознаване на изображения на Google, наречен Im2Calories.

Технологиите за разпознаване на изображения са в сравнително ранен и доста несъвършен етап от развитието си, но скоро това може да се промени в положителна посока, тъй като доста компании работят усилено в тази посока. И докато Microsoft например учат компютрите да описват фотографии, Google патентова сходен технологичен проект, който обаче има съвсем конкретно приложение – изчисляване на калориите в дадено блюдо. Според замисъла на Google, в крайна сметка това ще може да става, просто като снимаме порцията със смартфона си (или я “видим” с камерата му).
Задачата за изкуствения интелект тук е същата като в примера с Microsoft – да се определи какво точно има на снимката или в обектива на камерата. От една страна, в проекта на Google, наречен Im2Calories,  задачата се опростява от ограничения брой варианти за обектите. От друга, визуалното определяне и разграничение на съдържанието на чиния е доста сложно и понякога е трудно дори за хората със задълбочени гастрономически познания, какво остава за компютрите.
Във всеки случай, проектът на Google предвижда възможност за коригиране на алгоритъма след изпълнението му, ако потребителят прецени, че греши някъде при определянето на количеството или качеството на храната. Това според компанията ще има позитивно влияние върху изкуствения интелект на Im2Calories и ще му позволи да се обучава, докато в крайна сметка реализира описаната по-горе идея. 
Естествено, би било твърде оптимистично да очакваме някакви бързи резултати от Im2Calories – в края на краищата, това също е просто още един експериментален проект, който е силно ограничен от текущите проблеми при създаването на ИИ, както и от несъвършенствата на методите за разпознаване на изображения.