неделя, 31 януари 2016 г.

Тайните на човешката психика



Снимка: pixabay.com/geralt

Човешката психика е дълбок кладенец, в който ще пробваме да се гмурнем точно сега:
От всички човешки сетива обонянието е най-свързано с паметта.
Мечтателите сънуват по-често от другите и по-лесно запомнят своите сънища.
Семейството и приятелите са най-важният фактор за щастливо детство.

Ако постоянно говорите на два различни езика, ще отложите настъпването на синдромите на болестта Алцхаймер.
Поведението на влюбен човек е сходно с поведението на човек с психическо разстройство.
Средно 60 дни са нужни на човек, за да си изгради навик.
Със затворени очи можем по-лесно да запомним информация. Това е така, защото със затворени очи позволяваме на информацията един вид да „потъне“ в мозъка.
Най-ефективният начин за запомняне на информация е 40-50 минути учене, последвано от 10 минутна почивка.
У човек възниква силна силна емоционална връзка с този с когото пее.
Много лесно е доминираш над събеседник, ако говориш с тих и спокоен глас, особено по време на спор.
Хора, които умеят да благодарят, могат по-лесно да бъдат щастливи.
Недоспиването увеличава раздразнителността и повишава риска от поява на депресия.
Мозъкът и стомахът на човек са тясно свързани. Затова някои емоции се отразяват физически дори на стомаха. например тревогата.
Да обичаш изграден образ на човек и да обичаш човека такъв, какъвто е всъщност, са коренно различни неща.
Петте най-разпространени нощни кошмари са: падане, преследване, парализа, закъснение и смърт на близък човек.
Човек взима по-бързо решения, когато му се ходи до тоалетна.
Умението да мислиш за това как мислим е признак на висш интелект.
Във всеки човек съществуват три личности: такъв за какъвто се мисли; такъв за какъвто се представя; и такъв, какъвто е всъщност.
Изучените статистики на футболната и хокейната лига показали впечатляващи резултати: оказало се, че реферите санкционарали много по-често играчите, които били в черни екипи.
За мечти човек изразходва около 30% от своето време. Не е изключено този процент да е и много по-голям. Но това не е лошо. Учените твърдят, че хората, които по-често мечтаят, успяват да решат проблемите си по-бързо.
Когато сънувате, мозъкът ви работи усърдно, обединявайки информацията за целия предходен ден. От цялата маса получена информация той създава асоциации и решава кое да забрави и на кое трябва да се обърне по-голямо внимание.
Неслучайно се дават съвети хубаво да се почине, например, преди изпит. Може да запомните повече информация, ако я научите непосредствено преди сън.
Когато човек се намира на напълно непознато за него място, той през цялото време се движи надясно. Така че ако искате да избегнте тълпите, тръгнете наляво.
Следващият факт се отнася до красивата половина на човечеството. Влизайки в магазин за дрехи, жената първо обръщат внимание на местата, където цари безпорядък: рафтове, закачалки и т.н.. Подсъзнателно им се струва, че най-интересните неща са именно там.
Впрочем:
знаете ли, че има пряка връзка между престъпниците и техния външен вид? Статистиката показва, че красивите хора по-рядко нарушават закона.
Ако мислите че имате много добри приятели, грешите. Антрополозите заедно с психолозите са открили, че максималното количество близки приятели са 50-150 души. Според певеца Георги Христов са двама-трима.
Мъжете и жените не запомнят еднакво детайлите на престъплението. Да вземем за пример грабеж. В момента в който престъпникът грабва чантата от ръцете на жертвата, мъжете си спомнят самия крадец. А жените в детайли описват лицето на грабителя.
Повечето заболявания имат психологически характер. Около 89% от заболявания в своята основа са от психосоматичен характер. Те не могат да бъдат излекувани, докато човек не проумее, че трябва да се прощава и докато не се избави от комплексите си.
Съществува неволно псуване или изпускане на мръсни думи. То се нарича копролалия.
Кажете на приятелката си, че сте ú купили подарък и поискайте тя да отгатне какъв е той. Тя ще изброи списък с неща, които иска.
Колкото по-студена е спалнята ви, толкова по-голям е шансът да сънувате кошмари.
Дори щастливи събития като завършване на университет, сватба или нова работа могат да доведат до депресия.
Има един принцип в психологията: колкото повече очакваш дадено събитие, толкова по-голяма е вероятността за съкрушително разочарование. Повече очакваш – по-малко получаваш. И обратно.
По наблюденията на експерти могат да се влюбят само за няколко минути, а тези с кафеви могат да обичат едновременно няколко души. За да се влюби зеленоок, е нужно достатъчно време, понякога за това са нужни години. Хора с всички останали цветове на очите могат да се влщбят само за два часа.