неделя, 31 януари 2016 г.

За какво фантазираш?

Свикнал си да реагираш остро на подобни въпроси, нали? Не трябва. Фантазиите са в основата на психическия ти живот и без тях не можеш да съществуваш. Човешката психика функционира, като играе с образите и така създава основата на емоционалния ти живот. Честно казано, всички ние живеем благодарение на въображението си.ДРЕХАТА НА МАМА

В повечето страни от Латинска Америка е прието, когато майката излиза от дома си, да остави при детето си някоя своя обличана дреха. Когато се гушне в тази дреха и усети майчиния мирис, детето става по-спокойно и се чувства така, сякаш майка му е при него. Несъмнено това латиноамериканските майки не са го научили в някой съвременен курс по психология. Те са го наследили от майките си, а те – от своите майки и т.н.7 Вечни актуални модни комбинации. Успехът на този оригинален метод се
корени именно в тайната на въображението. Бебетата и малките деца употребяват фантазията си, за да могат да пазят спомена за майката, да прогнозират кога тя ще се върне и да плачат, защото я няма.
ДЕТСКИТЕ ИГРИ
2.Kids Games 1“Сега аз съм майката, а ти си детето. После ще се сменим.” Най-естествения израз на детското въображение е играта. Без да играе едно дете не може да стане нормален човек. Защото, играейки, то репетира предварително всичко, което ще се случи в живота му. Чрез играта детето усвоява социалните норми – то е майка или баща, учител или ученик, полицай или престъпник. Влизайки в някоя роля, то научава, че мама и татко отглеждат децата, че учителите трябва да се уважават и слушат, че не е добре да се краде и е лошо да се убива.Шведско училище въвежда часове по е-спорт.
Когато станаха събитията на единадесети септември, децата започнаха да играят на “Бин Ладен”, на “терористи”, защото това непрекъснато вървеше по медиите, а в детската природа е заложено да възпроизвежда реалността в играта и така да я опознава. Големият проблем на съвременното общество се крие в това, че днес в детските градини децата не играят, а учат – танци, айкидо, английски… А после, в първи клас, учителите се оплакват, че всяка следваща година при тях идват все по-агресивни деца.
Фантазията и въображението развиват възможността ни за съпреживяване, умението да се поставим на мястото
на другия и да разберем неговата болка. В игрите децата се учат да гушкат Мечо, да го приспиват, да го хранят, да го лекуват и да го утешават, ако се е ударил и плаче. Това е нещо, което танците и уроците по английски не дават.
ЛЮБОВТА Е ФАНТАЗИЯ
3.Love relationships 3Всеки мъж или жена има в главата си мислен образ на този, когото най-много би харесал. После вижда някой човек и във въображението си го надарява с всички харесвани качества. Решава, че той е възпитан и галантен, че тя е нежна и с чувство за хумор. Интересен феномен са любовните връзки в Интернет – започваш да си пишеш с някого, да споделяш и неусетно вече имаш мислена представа как изглежда той, чакаш го, липсва ти и си наистина влюбен. В кого? В това, което сам си създал. А реалният човек е на светлинни години далеч от този образ.
3.Love relationships 2Разбира се, има много хора, с толкова нереални фантазии, че чак патологични. 22 интересни факта за любовта,които не знаем.Често се случва след бърз плажен флирт, в който мъжът е търсил само секс, жената вече да вижда бяла рокля, сватба и детска стая. На всеки може да се случи, но кагато започне да се повтаря, тогава става опасно. С възрастта би трябвало да се научаваме как да се пазим от клопките и да осъзнаваме порочния модел на поведение, който ни свързва с определен тип мъже или жени,Няколко любопитни факта за любовта и сватбите в България. все неподходящи за нас. Това, че се опарваме е част от житейското израстване. Другото е обект на психоанализа.
4.Daydreaming 2aДНЕВНО СЪНУВАНЕ
Пътуваш в автобуса, шофьорът е пуснал радиото и внезапно чуваш за страхотна лотария. Започваш да си фантазираш как печелиш и какво правиш с тези ужасно много пари. Виждаш се как си купуваш красива скъпа кола, как пътуваш по екзотични места.Осъзнат сън. Става ти приятно, не усещаш как започваш да се усмихваш… Има такъв феномен – нарича се дневно сънуване и всеки от нас преминава през него поне по веднъж на ден. За какво фантазираме зависи от възрастта, расата, професията. Ако си младеж или девойка, основно фантазираш за приключения и любов – диви острови, плуване с делфини,
бури, луда страст. Ако си научен работник, на когото академичният съвет не е приел дисертацията, си представяш как правиш гениално откритие или как причакваш шефа на комисията пред входа му и … Защо да не фантазираме – това е балсам за душата, нашата черешка в претъпкания автобус. Дневното сънуване е полезно за здравето ни.
ФАНТАЗИЯТА ЛЕКУВА
Наскоро ми припомниха един случай на изключително успешно излекуване от левкемия. Ставаше дума за малко момиченце, чиято майка седеше денонощно до леглото му и му разказваше за мъничките войници в организма му, които ще се преборят с болестта. Ден след ден тя го караше да чувства как неговата армия нараства и по чудо или не това дете все още е живо и напълно здраво. Оттогава са минали над 20 години. Целебните свойства на фантазията са доказани отдавна. В цял свят са разработени специални техники, наречени визуализация, които успешно се използват в лечението на раковоболни. Срещата с големия човек - Владо Бошнаков (28.11.2014) Обяснява как можем да се излекуваме от всякакъв тип рак.Има развити цели процедури, в които пациентите са обучени да визуализират как болните им клетки са атакувани от бяла енергия. Звучи ти несериозно? Какво друго са източтните практики на медитация освен самолечение чрез визуализация?
5.Meditation 3a
ДЪЛЪГ СКОК НА ДИВАНА
6.Sport 1Не само лечение, но и сериозни спортни постижения могат да бъдат постигнати чраз въображението. От много години в големия спорт се практикуват мислени тренировки. Първо в бившия Съветски съюз, а после и в Съединените американски щати и Китай бе доказано, че не е задължително да се тренира реално, а във въображението могат да се правят неща, които да доведат
до големи успехи.
При мислените тренировки, на които днес се подлагат всички големи спортисти, съвсем реално се измерва висока мускулна активност. Освен това самата психика се подготвя за трудните моменти, пред които може да бъде изправена.
7.Imagination 3ФАНТАЗЬОРИТЕ И БЕЗНАДЕЖДНИТЕ ОПТИМИСТИ
Чувал ли си на родителска среща как учителят неласкаво-съжалително се изказва за някое дете: “Той е голям фантазьор!”? В България училището не стимулира децата с фантазия и по този начин ги осакатява. Това е останалата от далечното минало нагласа, че “Музикант къща не храни” или “Актриса – все едно уличница”. От нас се е очаквало да стъпваме здраво на земята, да си изкарваме хляба с труд и много-много да не мечтаем. Защото човек, подвластен на мечтата си, не подлежи на контрол. Не че е анархист, но има мечта и неговото въображение го води право към нея. Мечтая за скъпа кола и открадвам пари, за да си я купя. Мечтая да покоря Еверест и тръгвам на опасна експедиция. Семейството ми е в ужас. Не влизам в рамката, наложена от обществото. И днес хората гледат с пренебрежение на така наречените “фантазьори”, защото ги смятат за социално неадекватни. Но именно фантазьорите са тези, които стават известни писатели, велики откриватели или са в списъка на най-богатите в света.
8.Escapism 1aВЯРАТА В ЧУДОТО Е МНОГО ВАЖНА ЗА НАС
Много е важно хората да развиват фантазията си от най-ранна детска възраст, да вярват във феи, в Дядо Коледа или Дядо Мраз.
Веднъж едно дете ми каза: “Аз разбрах кои са те. Те са близнаци!”. Развиването на детското въображение е важно, защото то помага от детето да израсне нормален човек. В едно
 общество, лишено от религиозни чувства и вяра, единствено надеждата и въображението те правят силен. Някои хора обичат да гледат фантастични филми и да четат фантастични книги – други светове, нови планети, странни същества. Познавам сериозни хора, които в свободното си време четат само фантастика. Но те имат тежък бизнес и именно това им помага да оцелеят психически и да върнат детското в себе си. Не става въпрос за инфантилност, а за бягство от действителността.
ТЪМНАТА СТРАНА
9.Paranoia 1aОптимизмът е въображение за добро. Ако фантазираме само за лошото, то бързо идва. Тежката патология на хората с налудности също е свързана с въображението. Един човек, обхванат от силна параноя, вижда навсякъде хора, които искат да му навредят. Телефонът звъни странно и подава кодирани сигнали. От Америка са дошли агенти на ЦРУ или от Русия – на КГБ, и го следят. И не само го следят, но и го облъчват със специални лъчи, за да промият мозъка му. Това също е плод на въображението, но всъщност си е вид лудост. Има голяма разлика между един мъж, който си мечтае да живее живота на Джеймс Бонд – красив външен вид, високо технологични играчки, пари, коли, жени и другият, който наистина вярва, че това му се случва. Първият има дневно сънуване, а вторият наистина реално се страхува за живота си. И в този страх, за да се защити, той наистина може да нападне някого и да го нарани.
автор: Галина Кубратова