Любопитни факти за рогатите помощници на Дядо Коледа.


В действителност елените не могат да летят и нямат блестящи носове, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото. Докато помагат на Дядо Коледа да разнася подаръци, сайтът Mlive.com разкрива някои любопитни факти за едни от най-удивителните създания на Земята:


- Един и същ вид ли са северните елени и карибу?
В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. "Нейчър клаймит чейндж" за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но близки братовчеди.

- Северните елени имат "умни" крачета
Тъй като не могат да сменят ботушките си със сандали, северните елени правят следващото най-умно нещо - възглавничките на краката им през лятото се разширяват и стават "гъбести", подобрявайки придвижването им през "омекналата" тундра, а през зимата се свиват, оголвайки копитата им, за могат животните да се движат през снега и леда, и дори да копаят с тях.

- Женските имат рога
Единствени сред над 45 вида елени, женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските - по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.


Северен елен
Северен елен Източник: Thinkstock/Guliver
- Изненадващата съдба на еленските рога
Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.

- Елените имат практични палтенца
Палтенцата на елените представляват козина от кухи косми, които улавят въздуха и им осигуряват добра топлоизолация в суровата среда.

- Елените не могат да летят, но могат да плуват
Благодарение на специалните си палтенца северните елени са и отлични плувци.

- Елените мигрират на огромни разстояния
Не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 километра.


Северни елени
Северни елени Източник: Thinkstock/Guliver
- Северните елени виждат невидимото
Изследователи от Юнивърсити колидж в Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина.

- Елените бягат от раждането си
До 90 минути след раждането си еленчето вече е в състояние да тича. Часове след появата си на бял свят то вече може да пробяга няколко километра.

- Удивителното мляко на северните елени
Еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22% мазнини и 10% протеини. За сравнение - кравето мляко съдържа само между 3 и 4% мазнини.