петък, 6 март 2015 г.

10 любопитни факти за дъжда, които със сигурност не знаете.


Дъжд... Допреди година дъждът беше поетичен символ на пречистването, зараждащия се живот, възкресението и ред други мисловни полюции на творческите глави. Но това беше допреди година. Днес неспирно цвърчащият от два месеца водоливник е символ на кал, ревматизъм и мокър апокалипсис. И тъй като видимо ще ни се налага все повече да свикваме с положението в стил "библейски потоп", ви предлагаме да си запълните времето, докато ви израснат хриле, с някои любопитни факти относно падащата от небето вода. 

10 любопитни факти за дъжда, които със сигурност не знаете.

1. Всяка година на земята се изливат средно 519 000 км3. Тази година само на нашия балкон паднаха толкова...

2. Португалия
е любимата ни страна. Това се дължи на факта, че там дъждът е уважителна причина да не се явите на работа.
Топъл дъжд, чакан дъжд...

3. На Маршаловите острови не вали обикновен дъжд. Там валят патладжани - дъждовните капки са с размери, покриващи 1 см.

4. Най-дъждовният град на земята е индийският Черапунджи. Там ежегодно се сипят 26 460 мм вода, което е една стабилна почва за образуването на свлачища.

5. Понякога наистина не вали дъжд от вода. Бързодвижещите се въздушни маси забърсват всякакви боклуци със себе си и така в София вали сахарски прах, а в Ел Ребольодо (Испания) - дъжд от жаби. За да ги е яд италианците.

6. В Куба и Тайланд дъждът има работно време. Така например брадата на Фидел Кастро може да се намокри само следобед, а краката на талантливите тайландци само нощем.

7. Много често в пустинята дъждът въобще не достига земята. Напечените от слънцето пясъци изпаряват капките на метри от себе си.

8. Киселинноста на средностатистическия дъжд е с pH 5,6. Когато pH-то е по-ниско, дъждът се нарича киселинен. При рН 5,5 бактериите се отдават на групова смърт, при 4,5 насекомите, земноводните и рибите се присъединяват към морбидните забавления на бактериите.

9. Преди индустриализацията на градовете киселинни дъждове не са съществували. Kакто и доматени люспи, плуващи във водите на елитните плажове...

10. Уганда е подложена на постоянни бомбардировки от буреносните облаци. Средно по 250 пъти в годината ги трещят мълниеносни дъждове.



Няма коментари:

Публикуване на коментар