понеделник, 29 февруари 2016 г.

10 от най-красивите места в Родопите

Родопите са една от най-красивите и загадъчни планини не само в България, но и в цяла Европа. Известна като планината прокълната от боговете и планината на Орфей, Родопа предлага много възможности за туризъм. Ето 10 от най-интересните места, които да посетите в Родопите.
1. Белинташ
Белинташ е природна забележителност намираща се в землището на село Сини връх. Счита се, че върху нея е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий – бога на тракийското племе беси. В горната част на скалния масив има издълбани два кладенеца и множество каналчета към тях, които са пълни с вода, като това не са единствените следи от древно тракийско светилище.
2. Орлово око
Панорамната площадка „Орлово око“ е съоражение изградено, за да могат туристите да се насладят на великолепните гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин.
3. Дяволският мост 
Дяволският мост (Шейтан кюприя) е средновековен мост на река Арда. Мостът се намира на 420 метра надморска височина и е ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 метра, а широчината — 3,5 м. Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата.
4. Караджов камък
Караджов камък е интересен скален феномен, който се намира близо до село Мостово в Родопите. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, който сякаш висша сила е поставила там – Караджовия камък.
5. Широка лъка 
Село Широка лъка се намира в Родопите, на 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от Пампорово. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката.
6. Триградско ждрело
Триградското ждрело представлява величествен 7-километров пролом, който в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали северно от родопското село Триград. Това е едно от най-красивите местенца в България.
7. Дяволското гърло и Ягодинска пещера
Това са две отделни пещери намиращи се в близост една до друга. И двете са много красиви, но и много различни пещери. Дяволското гърло е сравнително млада пещера (175 000г) и поради тази причина там няма сталактити, сталагмити или сталактони. Такива ще откриете в Ягодинската пещера, където освен това ще може да видите красивите пещерни бисери.
8. Кръстова гора 
Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст.
9. Каменни гъби
Каменните гъби са скални образувания, които се намират източно от с. Бели пласт, на пътя, свързващ Кърджали с Хасково. Скалните образувания имат форма на естествени гъби – пънчетата им са розови, а шапките – зеленикави. Височината на пънчетата и ширината на шапките е до 2,5 м.
10. Татул
Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул. Светилището представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида.