събота, 9 юли 2016 г.

Кажи „Не”, без да обидиш!

Да кажеш „Не”, винаги е тежко. Но пък, ако не го правим, ще живеем още по-тежко. Затова налага се да отказваме. Но с умение и такт, така че да не ни тормозят угризения, а и тези, които сме отрязали, да не се обиждат. Ето няколко много сполучливи тактики, с които ще се научите елегантно и вежливо да казвате „Не”:

1. Не отговаряйте веднага
Дайте си време с пауза, най-лесният начин да си я осигурите е като кажете: „Нека помисля.” Така ще имате възможност да си изградите убедителни аргументи, ако вашият събеседник се окаже особено настоятелен. Спомнете си последния път, когато на вас са ви отказали. Нима това ви е обидило за цял живот? Не, по-скоро сте го приели като допълнителна информация и просто сте променили плановете си за действие. И накрая, нека ви разкрием една тайна – изключително рядко се срещат хора, които при уклончив отговор от типа „Нека помисля”, ще продължат да настояват.
2. Не затъвайте в извинения
Вие сте в правото си да се разпореждате с времето си, с парите си и всякакви други ваши си
ресурси. Очевидно е, че имате своите основателни и уважителни причини да отказвате, едва ли сте водени от алчност или желание да обидите някого. Достатъчно е да проявите вежливост и да се извините само веднъж, че не можете да помогнете.
3. Не изпадайте в подробности
Бъдете лаконични в отказа си, кажете просто и ясно: „Много съжалявам, не мога да помогна!”, "Извинете, но няма да се получи!". Дори простичката и кратка фраза „Днес няма да стане”, вече е достатъчно обосноваване. Всеки опит да обяснявате подробно защо няма да стане вече прилича на оправдания, които могат да ви вкарат в излишна дискусия или да ви вменят чувство на дълг, вина или други поводи за манипулация от отсрещната страна.
4. Станете „огледало”
Вашите отговори трябва да бъдат абсолютно симетрични на въпросите на вашия събеседник. Например, ваш колеги ви моли да поемете част от работата му, но вие също сте затрупани със задачи и не можете да откликнете. Ето как да се справите в такава ситуация:
"-  Трябва да свърша всичко това до петък, не можеш ли да ми помогнеш?
- Разбирам, че трябва да свършиш тази работа до петък, но за съжаление не мога да ти помогна.
- Но аз имам нужда от помощта ти!
- Разбирам, че имаш нужда от помощта ми, но няма да успея за съжаление."
Този метод на „ехо” диалог, при който вашите отговори завършват с отказ, ще ви избави от неудобството да измисляте допълнителни аргументи.
5. Ефектът на развалената плоча
Знаете колко упорити могат да бъдат децата, когато решат да се съпротивляват. Колкото и да ги уговаряте, че трябва да си изядат всичко, за да пораснат, те си повтарят своето „не” и „няма”, докато не се предадете. Следвайте техния пример при особено упорити и настойчиви събеседници.
6. Дайте кратко пояснение
Ако ви е неудобно да откажете на вашите родители, роднини или за ваши близки приятели, просто назовете причината, за да стане ясно, че е напълно извън вашите възможности да промените обстоятелствата.
7. Предложете алтернатива
Да, вие не можете да помогнете точно в този момент, но вероятно ще ви е по-лесно да намерите време утре или друг път. Получавайки отказ с въпроса „Търпи ли отлагане?” човекът насреща няма да се засегне и ще
е сигурен, че по принцип може да разчита на вас.
8. Узнайте подробности
Колко точно време ще ви отнеме? Можете ли да започнете без мен? Да го преместим за друг ден? Моделирайте ситуацията дотогава, докато не стане удобна за вас. Умението да се отказва не е признак на инат и безчувственост, а на рационалност.
9. Отложeте решението
Помолете за време, за да вземете решение. Практиката показва, че половината проблеми отпадат преди срока, в който трябва да дадете окончателен отговор.
Бонус: А ето и най-простият е ефективен метод да се научите да казвате „Не” – просто го казвайте! Има такова психологическо упражнение – цяла седмица да отговаряте с „не” на всяка молба или въпрос. Отначало ще ви е трудно, но след няколко дни ще забележите, че ви става все по-лесно да отказвате и то, без да изпитвате чувство за вина. Разбира се, това не трябва да се превръща в основен ролеви модел за вас, но самото осъзнаване, че умеете да го правите, ще направи живота ви много по-лесен и приятен.
Източник: МениджърНюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар