петък, 12 август 2016 г.

Акула на 272 години е най-дълголетното гръбначно животно на земята

Гренландската акула, обитаваща студените, дълбоки води на Северния Атлантик, може да доживее най-малко до 272 години и вероятно до зрялата възраст от 500 години.
„Очаквахме гренландските акули да са дълголетни животни, но бях изненадан от това, което установихме“, казва ръководителят на проучването Юлиус Нилсен, биолог в Копенахгенския университет. Поради отдалечения си хабитат и факта, че е трудно уловима, за гигантската акула се знае малко, в това число и колко живее. Според някои проучвания тези акули растат изключително бавно – с по-малко от сантиметър на година, което предполага продължителност на живота, доста по-голяма от тази на други гръбначни.
По време на програма за наблюдение на рибите учените изследвали 28 загинали женски гренландски акули. „Тайната на успеха на това проучване е, че разполагахме и с млади, и със стари животни, средни по размер и големи и можехме да ги сравним“, отбелязва Нилсен.
Гренландските акули имат уникална структура на очите, тъй като лещите на очите им нараства през целия живот. Колкото повече остарява едно животно, толкова повече пластове се добавят към лещата. Учените не могат да преброят слоевете, както правят с пръстените на дърветата, но могат да махнат всички пластове, добавяни с годините, докато стигнат до центъра. Тъканта е съставена от протеини, които са се образували, когато акулата е била мъниче. Учените могат да анализират химическия състав на ядрото на очната леща, за да преценят възрастта й.


Радиовъглеродното датиране на ядрото на лещите на 28-те акули разкрива минимална продължителност на живота 272 години, показват данните от публикуваното на 11 август в списание „Сайънс“ проучване. Най-голямата акула в проучването е дълга 5 метра и учените са изчислили, че е на възраст 392 години. Нилсън казва, че има известна неяснота около годините, но той и колегите му определили със сигурност от 95 процента, че акулата е на между 272 и 512 години. Най-вероятно 390. Тъй като женските гренландски акули стигат полова зрялост, когато станат 4 метра, най-вероятно те започват да се размножават, когато са на 156 години.

Не е ясно защо гренландските акули живеят толкова дълго, но студената среда, която обитават, е причина за ниската им телесна температура, което означава и бавен метаболизъм и по-малко износване на тъканите.

Резултатите от проучването са от изключителна важност, казва Нилсен, тъй като популацията на гренландската акула е непозната. Вероятно видът е рядък и смъртта дори на едно животно може да се окаже голяма загуба. Понякога гренландските акули биват хващани случайно по време на риболов, но друга заплаха за тях са климатичните промени и повишеният интерес на много страни към полярните райони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар