петък, 9 октомври 2015 г.

9 малко известни факта за Еверест



Минали са над 60 години от първото изкачване на връх Еверест, но все още има много ентусиасти, желаещи да изкачат този връх. Чували сме много истории, някои триумфални, други трагични, но съществуват много факти за този величествен връх, които почти не се споменават.
Планинските паяци

Дори високо в небето, където почти липсва  кислород, не можем да се скрием от паяците. Euophrys omnisuperstes, по-известни като хималайски скачащи паяци, се крият в цепнатини и закътани места по склоновете на връх Еверест и се хранят с това, което им донесат силните ветрове. Те са единствените постоянни жители на Еверест, с изключение на няколко вида
птици.

Хората изкачили Еверест 21 пъти

9 малко известни факта за Еверест

Двама шерпи - Апа Шерпа и Пхурба Таши държат рекорда за най-много изкачвания на Еверест – цели 21. Според Апа Шерпа глобалното затопляне доста е променило връх Еверест, снеговете се топят, оголвайки скалите и предизвиквайки наводнения, в едно от които дори той самият както и много други шерпи са загубили домовете си.

450 милиона години назад
9 малко известни факта за Еверест

Въпреки че Хималаите са се формирали преди 60 милиона години, историята на Еверест е още по-древна. Варовиковите скали и пясъчниците са били част от седиментните слоеве под морското равнище преди 450 милиона години. В горните части на Еверест могат да се намерят фосили на морски създания, които някога са обитавали първичния океан.

Спорът за височината

Според Китай, Еверест е висок 8 844 м, а според Непал – 8 848 м. Разликата идва от факта, че според китайците, върхът трябва да се измерва само до височината на скалите, без снега, а според непалците снегът също трябва да се включва. През 2010 г. двете държави се споразумяват официално, че височината е 8 848 м.

Той расте

Всъщност може би нито китайците, нито непалците са прави, защото според учените връх Еверест расте с

около 4 милиметра на година. Двете земни плочи, при сблъсъка, на които са се формирали Хималаите продължават да се движат една към друга, издигайки Еверест още по-високо.

Много имена

Местните тибетци наричат Еверест Джомолунгма, което означава „Богинята - майка на света“, а непалците – Сагарматха - „Високо в небесата“. Името Еверест е дадено на върха от британски топограф, който не успял да научи местното му име и го кръстил на Джордж Еверест, който бил начело на първия топографски екип, проучвал Хималаите.

Човешкия трафик
9 малко известни факта за Еверест

Въпреки, че изкачването на Еверест не е никак евтино, все повече хора се опитват да го покорят. През 2012 г. немският планинар Ралф Дуймовиц успява да заснеме тази шокираща снимка, показваща стотици алпинисти подредени в колона и

запътили се към върха.

Най-мръсната планина
9 малко известни факта за Еверест

Безброй много снимки документират алпинистите, по време на изкачването на Еверест, но рядко виждаме снимки на това, което те оставят след себе си. Истината е, че на Еверест има около 50 тона боклуци и цифрата се увеличава с всяка изминала година. Непалското правителство е приело закон, според който всеки турист трябва да слезе от планината с 8 кг боклук, в противен случай губи депозита си от 4 000 долара.

Еверест не е най-високия връх

Въпреки че Еверест е върхът с най-висока надморска височина, Мауна Кеа, угаснал вулкан на остров Хавай, държи рекорда за най-висок връх. Вулканът достига височина от 4 205 метра над морското равнище, но основата му се намира на 6 000 метра под морското равнище, така че пълната му височина е 10 200 метра.