петък, 29 юли 2016 г.

Жена притежава нов четвърти тип рецептори за цвят

След повече от 25 години търсене, учени от Великобритания обявиха, че са открили жена, която има допълнителен вид конусовидни клетки – рецепторите, засичащи цвят в окото. Това означава, че тя може да вижда 99 милиона цвята повече от останалите хора, и учените смятат, че това е изключително рядко супер зрение, а хората, които го притежават се наричат
тетрахромати.
Повечето хора са трихромати, което означава, че имаме три типа конусовидни клетки, засичащи червен, зелен и син цвят. За всеки вид клетки се смята, че може да разграничи около 100 нюанса. Така, когато се комбинират трите основни цвята във всяка възможна комбинация, можем да видим около 1 милион различни цвята.
Повечето хора с далтонизъм имат само два вида конусовидни клетки, което означава, че могат да видят около 10 хиляди цвята. Почти всички бозайници, дори и човекоподобните са дихромати.
Преди две години учените откриват въпросната жена с четвърти вид конусовидни клетки, и смятат, че хората като нея са всъщност много повече.
Идеята за тетрахроматите се развива от холандски учен през 1948 година, който забелязва интересни неща за очите на хора с далтонизъм. Далтонистите имат само два вида нормални конусовидни клетки, докато майките и дъщерите на мъже далтонисти имат една мутирала конусовидна клетка и три нормални.
Жена-притежява-нов-четвърти-тип-рецептори-за-цвят-2
Това означава, че имат четири вида конусовидни клетки, дори и само три от тях да работят нормално – нещо нечувано за тогава.
Всичко това остава на заден план, докато през 80-те Джон Молън от университета Кеймбридж започва да търси хора с четири функциониращи вида конусовидни клетки. Предполагайки, че мъжете далтонисти предават четвъртия вид на дъщерите си, Молън смята, че 12% от женското население би трябвало да са тетрахромати. Всички тествани жени обаче виждат нормалния набор от цветове.
През 2007 година Габриел Джордан от университета в Нюкасъл, използва различен подход за откриване на подобни хора. Той работи с 25 доброволки с четвърти вид конусовидни клетки, и ги поставя в тъмно помещение. Те наблюдават светлинно устройство, което изобразява три цветни кръга пред очите им.
За трихромат тези цветове биха изглеждали нормално, но истинският тетрахромат би могъл да види разликата. И това се случва – една от жените
открива разликата при всеки тест.
Според Джордан на повечето тетрахромати никога не им се налага да използват четвъртия си вид конусовидни клетки, затова и повечето от тях не знаят за дарбата си.
„Знаем, че тетрахроматите съществуват, но не знаем какво точно позволява на този човек да се развие напълно. Това може да отнеме време и специално разработени упражнения.“ – обобщава Джордан.
Повечето от нещата, които асоциираме с цвят са изработени от трихромати, целият свят е пригоден за тях, затова и четвъртият вид конусовидни клетки никога не влизат в употреба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар