вторник, 14 юли 2015 г.

7 от Най-невероятните природни Феномена.


7 Вулканични гръмотевици
Да, това е точно каквото си мислите. Този феномен се среща когато вулканично изригване е съпътствано със светкавици, както може да видите на горната снимка.
Учените не са напълно сигурни какви са причините за явлението, но най-разпространената и общоприета теория е, че изригването, или
по-скоро дима зарежда позитивно атмосферата и между позитивния въздух и негативно заредената земя протича електричество => светкавица.



6 Светлинни колони

На пръв поглед светлинните колони наподобяват северно сияние, двата феномена обаче са коренно ралично. За разлика от сиянието което е опричинено от заредени частици(от слънцето) разбиваши се в магнитното поле на Земята и създаващи великолепните гледки, тук имаме по-скоро оптична илюзия.
Получава се когато ледени кристъали във възлуха(когато е доста студено) застанат вертикално, подредени като колони и рефлектират светлините от градовете/селата или понякога Луната.
Забавен факт: Колоните от светлина често се бъркат за НЛО и обикновено причиняват масови фалшиви сигнали.


5 Плаващите камъни
sailing-stone-in-the-desert-1224-1680x1050
Наблюденията на учените са в противоречие с ранните хипотези за ветрове или дебели ледени плаващи камъни от повърхността. Вместо това, скали се движат, когато големи ледени пластове, с дебелина от няколко милиметра, плаващи в много бързо замръзващо през кратките зими „езеро“, започват да се разчупват през летните слънчеви дни. Тези тънки плаващи ледени панели, замразени през студените зимни нощи, се задвижват от леки ветрове и бутащи камъни до пет метра в минута (~ 1.3 км/ч). Някои GPS-и са измерили движения, продължили до 16 минути и редица камъни са се изместили повече от 5 пъти при съществуващите временни езера през зимата на 2013-14 година.


4 Три слънца

Явлението се нарича антелион, при него слънчевата светлина високо в небето преминава през ледени кристали във въздуха.
За да бъде наблюдавано, температурата трябва да е под -30 градуса Целзий, а въздухът да е изпълнен с облаци, пара и ледени кристали. Ледените шестоъгълни кристали трябва да са плоски и с диаметър над 30 микрометра.
Отраженията на Слънцето в такъв случай се виждат само когато то е близо до хоризонта и на една хоризонтална равнина с наблюдаващия и ледените кристали.


3 Огнени дъги

Тези цветни лъчи често могат да се видят през лятно време в областите близо до средните географски ширини, като по-голямата част на Съединените щати. Те в действителност са голям ореол от пречупена светлина и въпреки своите прякори, те нямат нищо общо нито с огън, нито с дъги.
Те се появяват само, когато слънцето е не не по-малко от 58 градуса над хоризонта и наличие на перести облаци в небето, които са пълни с ледени кристали. Пречупването на светлината е винаги успоредна на хоризонта и понеже арките са толкова големи, само части от тях могат да се наблюдават, което може да изглежда сякаш някои области от облака са запалени. Правилното име за тези неща, в случай, че се наложи да впечатлите учен, е „обиколо-хоризонтална арка.“


2 Огнените топки от Нага

Един наистина интересен и в същото време странен феномен са така наречените огнени топки Нага. Феноменът се наблюдава в Тайланд около река Меконг, а също така и в Лаос.
При това явление от реката започват да излизат червеникави топки, които се издигат на определена височина във въздуха и изчезват. Явлението се наблюдава всяка година от много хора обикновено в края на октомври след така наречените „Будистки дъждове“. Името му идва от легендарната змия Нага, за която местните вярват, че плюе огнените кълба. Фестивалът, свързан с наблюдението на топките Нага, набра популярност през 90-те години на миналия век и се нарича Бан Фай Фая Нарк.
Научно все още не може да бъде обяснено. Една от теориите е, че тези светещи топки представляват балони от светещ газ, които се получават при ферментацията и гниенето на органични останки под водата и след това се издигат във въздуха и се пукат. Тази теория не може да изясни защо се получават точно на това място и защо точно в определен период от годината. Загадката си остава неразгадана и до днес.


1 Сини неонови вълни
Sea-of-Stars-Vaadhoo-Island-Maldives
Този невероятен и магнетичен феномен се среща в цял свят. Вълните от нещото започват да светят в неоново синя.
Макар това да е един от най-красивите феномени в листа, той е и най-простия. Светеното се получава от фосфориращ планктон, който се насъбира към брега.
Все пак това не отнема от красотата на гледката.