вторник, 22 септември 2015 г.

Кое е общото между Земята и Плутон?

Нови снимки на НАСА отговарят на този въпрос и разкриват любопитни подробности за ледената планета джудже 
Космическият кораб на НАСА „Нови хоризонти“ /New Horizons/ изуми учените с нови детайлни снимки на Плутон. На тях се

виждат не само величествените ледени планини, потоци замръзнал азот и ниско стоящите мъгли, но и странно познати арктически картини.

Снимките са заснети от „Нови Хоризонти“ на 14 юли и са изпратени до Земята на 13 септември, уточняват от НАСА. Теренът, който показват, обхваща около 1 205 километра от повърхността на планетата.

Освен че създават усещането, че човек е на самия Плутон, снимките са и истинска златна мина от научна гледна точка. Те много ясно показват нови детайли за атмосферата, планините, глетчерите и равнините на планетата.


Стрелките указват посоката на ледения обмен на планетата /Източник: НАСА/
Изображенията разкриват и нови подробности за мъглите на Плутон. Те се простират от повърхността до около 100 километра в атмосферата. Учените от НАСА коментират, че тези мъгли предполагат, че времето на Плутон се променя ежедневно, точно както тук на Земята.
Другата изумителна прилика между двете планети е хидрологичният цикъл на Плутон. Разликата е, че ледът на Плутон е с различен по състав – основно азотен лед, а земният е съставен от вода. От снимките учените вадят изводи, че на Плутон има обмен на ледените потоци, подобен на този, който се наблюдава на Земята в Гренландия и Антарктика.